Gjestebud fra 1700-tallet på Yttervik gård i Beitstad

Både menyen og historiene var fra 1700-tallet da Åslaug Bratberg og søskenbarnet Terje Bratberg inviterte til historisk gjestebud på Yttervik gård i Beitstad sist helg.

Normalt er det privat og offentlige bestilte selskaper Yttervik arrangerer hjemme på gården. Denne kvelden var viet det gode og stolte gjestebudet. Sammen med søskenbarnet Terje Bratberg, som er byhistoriker, tidligere leder i fortidsminneforeningen i Trøndelag, ansatt som konservator på Sverresborg folkemuseum, samt med talegaver av de sjeldne, har de skapt et konsept med historiske menyer og underholdning. Terje er også med i styret i det nyetablerte Eitluvik AS som skal drifte Yttervik gård og Solvang på Brekstad. Eitluvik er det gamle historiske navnet på Yttervik. Dermed ble det et historisk gjestebud i Eitluvik både fredag og lørdag.

Gode historier
– Terje var i storslag i helga da han vendte hjem med all sin historiekunnskap. Hjem til sjuretters middag og gode gjester. I det samme fjøset der han som liten gutt knuste alle rutene sammen med en kompis, fordi besteforeldrene hadde sagt at det var på tide å få ut vinduene, altså å bytte dem. Dette snappet kompisene opp og trodde de gjorde en god gjerning da de satte i gang med å få ut rutene, men da ei rute gjensto oppdaget mor til Terje dette og de skjønte på reaksjonen hennes at de kanskje hadde misforstått litt, smiler Åslaug Bratberg.

Terje hang i buksebeina til sin morfar, min farfar, oppi Yttervika i oppveksten.

– Han fikk med seg mange historier og en god del lærdom i barndommen, både på godt og vondt. Han ble lik sin morfar og arvet talegavene. Terje har en egen evne til å krydre historiene fra både 1700-tallet og andre epoker, med fortellinger som gjør at latteren sitter løst til de som hører på. Vi hadde ei helg full av latter, god mat og drikke, sier søskenbarn Åslaug.

 

Gjesten var fra både Trondheim, Frosta Namdalseid, Steinkjer og Beitstad, her representert med Per Tore Bratberg Foto: Privat

 


Anniken Grande, Ingrid Thorsen og Åslaug Bratberg serverte sjuretters middag. Foto: Privat

Austrått-borgen
Det var fulle bord både fredag og lørdag i Yttervik. Oppskriftene på de sju rettene var hentet fra en kokebok fra 1700-tallet som ble funnet på Austrått-borgen på Ørland.

– Oppskriftene er etter Ingeborg Katarina Hegerup som var frue på Austrått fra 1760. Det var veldig spennende og kunne gjenskape en slik festmeny fra 1700-tallet og jeg tror maten fall i smak, også for gjestene, sier Åslaug.

Selv om 1700-tallets gjestebud var en suksess, er husfruen på Yttervik usikker på om det blir gjestebud hver helg. En suksess skal ikke gjentas for ofte, men at det kan bli andre kvelder med andre tema og sammen med Terje, det skal du ikke se bort fra, avslutter Åslaug.

Del artikkelen:

Lignende artikler

Utdrikkingslag

Er dere en gjeng som skal feire en kommende brud eller brudgom så er Yttervik plassen for fri utfoldelse. Vi

Les mer
Hopp rett ned til innholdet