Når storbøndene skulle stelle til fest var det alltid med stil og pompøs prakt. Det skulle ikke spares på noe og alle skulle være både mette og fulle når de gikk hjem.
Denne kvelden skal du få dekt alle kriterier for å kunne si at du har vært til storbonden på fest. Sett bort fra størrelsen på gården du skal til 😜, men ellers! – skal vi gjøre vårt beste for at du går hjem et hakk rikere på kulturhistorisk opplevelse og mettere i magen enn du kom. Vi skal dekke så lange bord som det er mulig etter vær og forhold i Yttervik. Bordene vil bugne av førsteklasses delikatesser etter 16/1700-tallets oppskrifter.
Det er altså ikke husmannskosten som skal i fokus, med ram sild og surmelk. Nei, denne kvelden er det selveste storbondens fest som skal settes i søkelyset. Det var dessverre stor forskjell på husmannens festmåltid og storbondens festmåltid.
Eksempel på noe av det som vil komme på bordet:
- Gammelmat i traug
- Rømmegrøt
- Kokt fjellørret el røye
- Bergfisk
- Smør og brøddisker
- mm
Alt laget fra bunnen av med de beste og lokale råvarene av i dag.
Også blir det selvfølgelig rikelig med øl og dram.
.
At de gode historiene fløt fritt på slike kvelder trenger vel ingen og fortelle oss. Det vil de nok gjøre i Yttervik også underveis i måltidet, når historiker Terje Bratberg kommer for å underholde. Han vil finne frem fra sitt kartotek, både passende og mindre passende historier, kulturhistoriske og andre. Kanskje også noe fra Erotiske folkeeventyr.
Det bruker ikke å stå på forteller lysten når Terje kommer på besøk og lattermusklene får alltid kjørt seg etter en kveld.
Han tråkket forresten mange av sine barnetrinn i Yttervik, sammen med sin svært likesinnede morfar og hjertegode mormor.
Les mer om Terje nedenfor og bestill deg billetter allerede i dag: https://yttervik.hoopla.no/sales/event/storbondensfest